Jaki wyświetlacz biegów???

Dział poświęcony motocyklom szosowo turystycznym

Jaki wyświetlacz biegów???

Postprzez kompresja » Cz lut 26, 2015 10:17 pm

Witam. Chcę zamontować w swojej 500-ce wyświetlacz biegów. Widziałem kilka propozycji , z których jedne wymagają mocowania magnesów i czujników przy dźwigni zmiany biegów . Inne zaś podłącza się tylko do elektryki i jeszcze coś przy kole. Te pierwsze z tego co się zorientowałem raczej wykrywają i wskazują tylko sam ruch dźwigni biegów a nie fakt zapięcia konkretnego biegu . Ten drugi typ wskazuje jaki bieg faktycznie mamy wrzucony , ale tylko gdy moto się porusza. Wydaje mi się , że ten drugi typ będzie lepszy , ale proszę o poradę. Znalazłem np. taka ofertę GPT GI 1001 http://allegro.pl/wyswietlacz-biegow-gp ... 83232.html oraz drugą ofertę http://allegro.pl/motocyklowy-wyswietla ... 78879.html - czy jest warta uwagi , a może polecicie coś odpowiedniejszego ???? :helpsmilie: Pozdrawiam
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Pan pozwoly ... jestem z Woly.
Avatar użytkownika
kompresja
Użytkownik
 
Posty: 65
Dołączył(a): Śr wrz 10, 2014 2:46 pm
Lokalizacja: Warszawa
Imię: Rafał
Motocykl: Honda cbf600
W siodle: <100 kkm

Re: Jaki wyświetlacz biegów???

Postprzez kompresja » Śr maja 20, 2015 2:17 pm

Siema - kupiłem wskaźnik gpt i w/g instrukcji mam do podłączenia cztery przewody /+12v/ , /_ / , / sygnał prędkościomierza / , / sygnał obrotomierza / - domyślam się , iż najlepiej będzie się się wpiąć gdzieś pod zegarami . Słyszałem , że w cbf500 wiązki te też spotykają się w kloszu lampy. Proszę o poradę jak lepiej to zrobić i jak rozpoznać odpowiednie przewody w wiązce hondy ? :helpsmilie: Pozdrawiam.
Pan pozwoly ... jestem z Woly.
Avatar użytkownika
kompresja
Użytkownik
 
Posty: 65
Dołączył(a): Śr wrz 10, 2014 2:46 pm
Lokalizacja: Warszawa
Imię: Rafał
Motocykl: Honda cbf600
W siodle: <100 kkm

Re: Jaki wyświetlacz biegów???

Postprzez Turos » Cz maja 21, 2015 5:52 am

Szczerze to kilka razy klosz zdejmowałem, ale nie widziałem tam linek od prędkościomierza i obrotomierza :eek:
Co do schematów ściągnij sobie Haynesa do CB500/CBF500, są tam schematy elektryczne i może to Ci pomoże zidentyfikować kabelki.
...be brave like those Soldiers who die in a battle...
Avatar użytkownika
Turos
Nightmare
 
Posty: 6354
Dołączył(a): Pn lip 09, 2012 7:26 am
Lokalizacja: Otwock koło WWA
Wiek: 29
Imię: Robert
Motocykl: FZ6 Fazer
W siodle: <100 kkm

Re: Jaki wyświetlacz biegów???

Postprzez Wesoły Dyzio » Cz maja 21, 2015 6:43 am

A gdybyś użył szukajki, to znalazł byś wątek o wyświetlaczach i kupiłbyś taki, który podłączasz bez problemu. Ale jak widzę, to już nie pierwszy temat kolegi, gdzie zadajesz pytania, zamiast najpierw samemu poszukać. Rozumiem, że "kto pyta nie błądzi", ale "błądzenie jest ludzką rzeczą" i czasami trzeba włożyć trochę własnej pracy. :dusgust:
Jedź wolniej, myśl szybciej Obrazek


Obrazek
Avatar użytkownika
Wesoły Dyzio
Nightmare
 
Posty: 5354
Dołączył(a): Cz sty 17, 2013 10:45 am
Lokalizacja: Pruszków, Warszawa
Wiek: 49
Imię: Jacek
Motocykl: Honda CBF 600SA '10
W siodle: <100 kkm

Re: Jaki wyświetlacz biegów???

Postprzez Tiarus » Cz maja 21, 2015 9:31 am

niech jeszcze trochę pobłądzi...
tak ze 20-30 stron :devil:
No, ja bym polemizowała.
Ale ja w ogóle lubię polemizować...

=^◣ ◢^=
Avatar użytkownika
Tiarus
Asimi
 
Posty: 8643
Dołączył(a): Wt maja 22, 2012 8:29 pm

Re: Jaki wyświetlacz biegów???

Postprzez Glub » Cz maja 21, 2015 12:38 pm

Tiarus napisał(a):niech jeszcze trochę pobłądzi...
tak ze 20-30 stron :devil:


czyli spamujemy dalej :-P
Obrazek
Avatar użytkownika
Glub
Nightmare
 
Posty: 6523
Dołączył(a): So sie 04, 2012 2:08 pm
Lokalizacja: Nowodwory
Wiek: 39
Imię: Mikołaj
Motocykl: NC700XD 2012
W siodle: 100-200 kkm

Re: Jaki wyświetlacz biegów???

Postprzez Wesoły Dyzio » Cz maja 21, 2015 1:16 pm

Tiarus napisał(a):niech jeszcze trochę pobłądzi...
tak ze 20-30 stron :devil:

:thumbup:
Jedź wolniej, myśl szybciej Obrazek


Obrazek
Avatar użytkownika
Wesoły Dyzio
Nightmare
 
Posty: 5354
Dołączył(a): Cz sty 17, 2013 10:45 am
Lokalizacja: Pruszków, Warszawa
Wiek: 49
Imię: Jacek
Motocykl: Honda CBF 600SA '10
W siodle: <100 kkm

Re: Jaki wyświetlacz biegów???

Postprzez Tiarus » Cz maja 21, 2015 2:42 pm

Wesoły Dyzio napisał(a):
Tiarus napisał(a):niech jeszcze trochę pobłądzi...
tak ze 20-30 stron :devil:

:thumbup:


Co to za tumbsapy?!
Co to za pochwały som ?!?! :hammer:

Miało być p o s k r a m i a n i e :lol: :lol:
Coś Ci nie idzie... :pokey:
No, ja bym polemizowała.
Ale ja w ogóle lubię polemizować...

=^◣ ◢^=
Avatar użytkownika
Tiarus
Asimi
 
Posty: 8643
Dołączył(a): Wt maja 22, 2012 8:29 pm

Re: Jaki wyświetlacz biegów???

Postprzez kompresja » Cz maja 21, 2015 3:33 pm

Wesoły Dyzio napisał(a):A gdybyś użył szukajki, to znalazł byś wątek o wyświetlaczach i kupiłbyś taki, który podłączasz bez problemu. Ale jak widzę, to już nie pierwszy temat kolegi, gdzie zadajesz pytania, zamiast najpierw samemu poszukać. Rozumiem, że "kto pyta nie błądzi", ale "błądzenie jest ludzką rzeczą" i czasami trzeba włożyć trochę własnej pracy. :dusgust:


No właśnie szukałem po sieci i uzyskałem wiele skrajnych i wykluczających się wzajemnie informacji. Dlatego zwróciłem się z pytaniem do praktyków . Na przykład proponowano mi wyświetlacz GiPro z gotowym do wpięcia w gniazdo serwisowe złączem , ale gdy przyszło co do czego , to dobrze , że przed zakupem w realu dopytałem , bo okazało się , że będzie pasił do 250 , 600 , ale 500-ki NIE !!! I mało co prawie cztery paczki bym wyrzucił. :kwasny:
Pan pozwoly ... jestem z Woly.
Avatar użytkownika
kompresja
Użytkownik
 
Posty: 65
Dołączył(a): Śr wrz 10, 2014 2:46 pm
Lokalizacja: Warszawa
Imię: Rafał
Motocykl: Honda cbf600
W siodle: <100 kkm

Re: Jaki wyświetlacz biegów???

Postprzez kompresja » Cz maja 21, 2015 3:36 pm

turos napisał(a):Szczerze to kilka razy klosz zdejmowałem, ale nie widziałem tam linek od prędkościomierza i obrotomierza :eek:
Co do schematów ściągnij sobie Haynesa do CB500/CBF500, są tam schematy elektryczne i może to Ci pomoże zidentyfikować kabelki.


No ale tu zegary/liczniki mają sterowanie elektroniczne a nie linką :msn-wink:
Pan pozwoly ... jestem z Woly.
Avatar użytkownika
kompresja
Użytkownik
 
Posty: 65
Dołączył(a): Śr wrz 10, 2014 2:46 pm
Lokalizacja: Warszawa
Imię: Rafał
Motocykl: Honda cbf600
W siodle: <100 kkm

Następna strona

Powrót do Szosowo - turystyczne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości