CBF 600 S - problemy z uruchomieniem silnika

Tu omawiamy ogólne zagadnienia techniczne, niezwiązane stricte z danym modelem motocykla
Regulamin działu Tu nie spamujemy, trzymamy się tematów czysto warsztatowych.
Spam będzie usuwany.

CBF 600 S - problemy z uruchomieniem silnika

Postprzez InDoor » Śr sie 23, 2017 9:43 am

Witam
Na wstępie zaznaczę iż podobny problem miałem gdy na wiosnę odpalałem moto. Mianowicie - motor zaskoczył za pierwszym razem, dobił do obrotów 1500rpm a następnie zgasł. Dodam, że przy ssaniu. Zaskoczyła gdy naładowałem ponownie akumlator i próbowałem odpalić jeszcze raz.
Wczoraj - ni z tego ni z owego - nie jeżdżona tydzień może mniej - obraziła się i problem jest bardzo podobny. Zaskoczyła do 1500 - i zgasła, kręciłem kręciłem i czasem jakby chciała odpalić ale coś jej nie pasi.... Coś jest nie halo... Może paliwa nie dostaje? AHA! Dodam iż na początku sezonu nastąpiła regulacja i czyszczenie gaźników, wymiana świec (poprzednie były całkiem jeszcze dobre), i mechanik "podobno" sprawdzał luzy zaworowe". Jeszcze dodam że jak już zapali to chodzi ładnie i bez problemu odpala na ciepłym silniku.
LWG!
InDoor
Użytkownik
 
Posty: 23
Dołączył(a): Pn lis 21, 2016 9:18 am
Lokalizacja: Kolbuszowa
Wiek: 34
Imię: Damian
Motocykl: CBF 600 S
W siodle: <100 kkm

Re: CBF 600 S - problemy z uruchomieniem silnika

Postprzez rupert » Śr sie 23, 2017 2:51 pm

Może ssanie po regulacji coś źle dawkuje.
Spróbuj odpalić bez ssania. Lekko manetka jakbyś miał utrzymać 2000 obr i odpalasz.
Obrazek
Avatar użytkownika
rupert
Nightmare
 
Posty: 7772
Dołączył(a): So lis 27, 2010 11:06 am
Lokalizacja: Wrocław
Wiek: 40
Imię: Robert
Motocykl: Africa Twin

Re: CBF 600 S - problemy z uruchomieniem silnika

Postprzez InDoor » Cz sie 24, 2017 7:40 am

Nie ma szans, odpalam i z ssaniem i bez. Różnicy nie ma. Zakładam, że któryś z wężyków od zbiornika nie puszcza paliwa. Muszę to sprawdzić ale to tylko przypuszczenia.
LWG!
InDoor
Użytkownik
 
Posty: 23
Dołączył(a): Pn lis 21, 2016 9:18 am
Lokalizacja: Kolbuszowa
Wiek: 34
Imię: Damian
Motocykl: CBF 600 S
W siodle: <100 kkm

Re: CBF 600 S - problemy z uruchomieniem silnika

Postprzez zbyhu » Cz sie 24, 2017 12:20 pm

No właśnie. Odpalasz ze ssaniem i bez i różnicy nie ma a powinna być.
Ostatnio zrobiło się chłodniej i motocykl może ssania potrzebować. Jeśli jest uszkodzone i nie działa, to na zimnym silniku przy porannych niskich temperaturach może mieć kłopoty z rozruchem.
Obrazek
Avatar użytkownika
zbyhu
Nightmare
 
Posty: 5455
Dołączył(a): Pt wrz 03, 2010 6:14 pm
Lokalizacja: Rybnik
Wiek: 33
Motocykl: CBF 1000 '06
W siodle: 100-200 kkm

Re: CBF 600 S - problemy z uruchomieniem silnika

Postprzez InDoor » Pt wrz 01, 2017 6:39 am

Hej,
Dogadałem się z Haliną.
Odpala za pierwszym razem jednak przez okres zimowania muszę przeglądnąć te linki od obrotów i ssanie bo coś mi tam nie gra. Muszę go trzymać na obrotach przez 2- 3 sek a i praca na biegu jałowym pozostawia wiele do życzenia. Nie pracuje równo. Możliwe, że mam słabą iskrę przez stare kable?
LWG!
InDoor
Użytkownik
 
Posty: 23
Dołączył(a): Pn lis 21, 2016 9:18 am
Lokalizacja: Kolbuszowa
Wiek: 34
Imię: Damian
Motocykl: CBF 600 S
W siodle: <100 kkm


Powrót do Warsztat

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości