Jaki wyświetlacz biegów???

Dział poświęcony motocyklom szosowo turystycznym

Re: Jaki wyświetlacz biegów???

Postprzez jawor13 » Cz cze 01, 2017 9:41 pm

zbyhu napisał(a):Bardzo fajnie to wygląda.
Zrób tutorial jak taki efekt osiągnąć :)


Robiłem na podstawie tutoriala z linku powyżej.
Komponenty które wykorzystałem do zrobienie:
- wyświetlacz GPT GI 1001 http://mm-tech.pl/wskazniki-biegow/1180-wskaznik-biegow-gpt-gi1001.html wyciągnięty z obudowy ( 2 śrubki od dołu). Wyświetlacz wymontowany od płytki tak żeby można go przymocować do tasiemki jak w filmiku. http://roter.com.pl/b2b/tasmowe/2970-przewod-tasmowy-kolor-12012-3857.html długość ok 35 cm. Kupiona w elektronicznym cena ok 5 zł. Po wyjęciu elektroniki z obudowy wyświetlacz ma kolor niebieski. Trzeba wykorzystać tą szybkę z obudowy żeby uzyskać kolor biały, chciałem żeby kolor był taki jak w podświetleniu zegarów. Wyświetlacz z GPT idealnie pasuje wielkościowo do obudowy CBF. Wlutowanie przewodów zgodnie z tymi podanymi na filmiku. Tylko w GPT nie ma przewodu od Neutrala. Cztery przewody masa, +12, prędkość, obroty. Zamontowanie wyświetlacza na taśmie zleciłem znajomemu elektronikowi. Programowanie bardzo proste. Jak nawet rozprogramuje się w jakiś sposób albo wskazania po złożeniu nie będą się pokrywały z biegami to robimy reset. Nic nie trzeba rozkręcać. Po prostu przekręcamy kluczyk tak żeby kontrolki się zapaliły i czekamy jakieś 3 minuty. Pokazuje się migająca litera "P" i wtedy zapinamy 1 ruszamy, pojawia się 2 i mruga zapinamy 2 i jedziemy itd jak pojawi się 7 wyłączamy zapłon i to wszystko.
Jak coś to piszcie z przyjemnością pomogę.
Avatar użytkownika
jawor13
Użytkownik
 
Posty: 162
Dołączył(a): Pn wrz 16, 2013 7:53 pm
Lokalizacja: Toruń
Wiek: 38
Imię: Łukasz
Motocykl: CBF 1000A '06
W siodle: <100 kkm

Re: Jaki wyświetlacz biegów???

Postprzez sq8nga » Cz cze 15, 2017 10:10 pm

Odgrzeję starego kotleta. Przymierzam się do wmontowania wyświetlacza biegów jak u jawor13, ale zastanawia mnie kolor podświetlenia licznika. Czy w różnych wersjach kolorystycznych motocykla/rocznika/? było inne podświetlenie licznika? U mnie jest pomarańczowe (CBF1000 srebrna 2006), w niektórych filmikach jest białe (ktoś przerobił podświetlenie?). Od czego to zależy? W moim przypadku zakupię wersję czerwoną GI1001 ewentualnie później dokupię specjalnie wyświetlacz pomarańczowy/dołożę filtr aby zmienić kolor.
sq8nga
Użytkownik
 
Posty: 27
Dołączył(a): Pt mar 17, 2017 2:18 pm
Imię: Konrad
Motocykl: XJ750 Seca
W siodle: <100 kkm

Re: Jaki wyświetlacz biegów???

Postprzez jawor13 » So cze 17, 2017 6:58 am

Kolor podświetlenia był jeden - bursztynowy. Ja zmieniłem diody LED w zegarach na barwę 11000K, barwa była u mnie związana z kolorem wyświetlacza biegów. Trzeba wymienić 11 diod.
Dostępne są dwa kolory wyświetlacza biały i czerwony.
Ja kupiłem biały i po wyciągnięciu go z obudowy, okazało się że świeci na niebiesko. Musiałem wyciąć tą przednią płytkę , z obudowy i przymocować w zegarach a pod nią wyświetlacz. Wtedy dopiero jest kolor biały.
Avatar użytkownika
jawor13
Użytkownik
 
Posty: 162
Dołączył(a): Pn wrz 16, 2013 7:53 pm
Lokalizacja: Toruń
Wiek: 38
Imię: Łukasz
Motocykl: CBF 1000A '06
W siodle: <100 kkm

Re: Jaki wyświetlacz biegów???

Postprzez sq8nga » Pn cze 26, 2017 12:35 pm

W zimie akurat będzie chwila czasu na rozebranie motocykla to i ja zabiorę się za przeróbkę.

A przy okazji, wyświetlacz biegów podłączany do złącza diagnostycznego bezpośrednio z Chin (cena ok 145 z wysyłką):
https://pl.aliexpress.com/item/New-Ecu- ... 83.72505.0
I pytanie do osób które mają serwisówkę do CBF 1k: Czy w liczniku jest magistrala danych, aby podłączyć wskaźnik z aukcji powyżej? Domyślam się że ten model nie liczy impulsów, a odczytuje dane o prędkości motocykla i obr/sek z magistrali.
sq8nga
Użytkownik
 
Posty: 27
Dołączył(a): Pt mar 17, 2017 2:18 pm
Imię: Konrad
Motocykl: XJ750 Seca
W siodle: <100 kkm

Re: Jaki wyświetlacz biegów???

Postprzez Dworzi » Wt lis 28, 2017 12:16 pm

Podbijam temat. Czy zamawiałeś w końcu ten chiński wyświetlacz? Chciałbym go zamontować w CBF1000FA SC64.
Avatar użytkownika
Dworzi
Użytkownik
 
Posty: 151
Dołączył(a): Pn kwi 03, 2017 6:46 pm
Lokalizacja: Rymanów/Rzeszów
Wiek: 23
Imię: Kuba
Motocykl: CBF1000FA SC64
W siodle: <100 kkm

Re: Jaki wyświetlacz biegów???

Postprzez sq8nga » Wt sty 09, 2018 12:08 am

Dworzi napisał(a):Podbijam temat. Czy zamawiałeś w końcu ten chiński wyświetlacz? Chciałbym go zamontować w CBF1000FA SC64.

Hej,
Dobrze że mi o tym przypomniałeś, właśnie zamówiłem za 125zł :) . Zobaczymy jak będzie się sprawował.
Przeglądałem schemat instalacji i wygląda na to że w liczniku nie ma magistrali danych do podłączenia go bezpośrednio. Czyli jeśli zechcę umieścić go wewnątrz licznika to będę musiał puścić wiązkę kabli do gniazda ECU pod bakiem. Jak mi się nie spodoba ten wyświetlacz to pojawi się w dziale Sprzedam, a ja zakupię prawidłowy ;) . Niestety u chińczyka nie widziałem odpowiednika GPT GI 1001, są tylko wersje do podłączenia do ECU.
sq8nga
Użytkownik
 
Posty: 27
Dołączył(a): Pt mar 17, 2017 2:18 pm
Imię: Konrad
Motocykl: XJ750 Seca
W siodle: <100 kkm

Re: Jaki wyświetlacz biegów???

Postprzez sq8nga » Śr sty 10, 2018 9:00 am

Hej, zapytałem chińczyka czy może nie posiada wersji podłączanej do czujnika prędkości i obrotów i oczywiście ma :) . Jest to wersja 2 z tej aukcji.

Pytanie do bardziej zaznajomionych z CBR600 F4i, czyżby w tym motocyklu pomimo wtrysku nie dało się odczytać prędkości i obrotów z ECU? Pytam ponieważ "wersja 2" jest właśnie do tego motocykla (według aukcji) i, według maila który dostałem, podłączany jest do czujnika prędkości i obrotów.
sq8nga
Użytkownik
 
Posty: 27
Dołączył(a): Pt mar 17, 2017 2:18 pm
Imię: Konrad
Motocykl: XJ750 Seca
W siodle: <100 kkm

Re: Jaki wyświetlacz biegów???

Postprzez Dworzi » Śr sty 10, 2018 12:19 pm

A gdzie taki czujnik znajduje się w poliftowej CBF1000F? Albo ogólnie jakie są możliwości podłączenia?
Avatar użytkownika
Dworzi
Użytkownik
 
Posty: 151
Dołączył(a): Pn kwi 03, 2017 6:46 pm
Lokalizacja: Rymanów/Rzeszów
Wiek: 23
Imię: Kuba
Motocykl: CBF1000FA SC64
W siodle: <100 kkm

Re: Jaki wyświetlacz biegów???

Postprzez sq8nga » Śr sty 10, 2018 1:37 pm

Dworzi napisał(a):A gdzie taki czujnik znajduje się w poliftowej CBF1000F? Albo ogólnie jakie są możliwości podłączenia?

Nie wiem nawet gdzie on jest ten czujnik w przedliftowej, ale najważniejsze że jest, bo licznik jakoś wyświetla obroty i prędkość, a nie ma żadnej linki :). Wystarczy wpiąć się we wtyczkę pod licznikiem, na pewno oba te sygnały tam są (albo wewnątrz licznika aby wszystko ładnie schować, a taki jest mój docelowy plan).

Małe objaśnienie:
Wersja 1 - posiada tylko 3 kabelki +, - i linia magistrali danych, które są zarobione pasującą wtyczką. Wyświetlacz ten komunikuje się z ECU i z niego odczytuje prędkość i obroty, a następnie liczy jaki jest bieg. Jest to najprostsza wersja do instalacji, jedna wtyczka i koniec :) .
Wersja 2 - posiada dużo więcej kabelków, nie wiem do czego są wszystkie, bo nie mam instrukcji, ale z tego co wyjaśnił sprzedawca ten wyświetlacz biegów podłącza się bezpośrednio pod czujniki prędkości i obrotów, a następnie liczy aktualny bieg, czyli nie komunikuje się z ECU. Ta wersja także jest do podłączenia w CBF1000, ale wymaga więcej pracy, bo trzeba znaleźć odpowiednie kable w motocyklu i podpiąć się do nich.

Ja zakupiłem wersję 1, jak przyjdzie i będzie ciepło to zrobię recenzję.

Później jeśli znajdę dużo wolnego czasu to zakupię wersję 2, i zamontuje ją wewnątrz licznika. Czemu wersja 2? Bo w liczniku jest sygnał prędkości i obrotów, a nie ma magistrali z ECU, wersję 2 podepnę wewnątrz licznika, a dla wersji 2 musiałbym ciągnąć kabel z licznika pod bak do wtyczki diagnostycznej.
sq8nga
Użytkownik
 
Posty: 27
Dołączył(a): Pt mar 17, 2017 2:18 pm
Imię: Konrad
Motocykl: XJ750 Seca
W siodle: <100 kkm

Re: Jaki wyświetlacz biegów???

Postprzez sq8nga » So lut 17, 2018 10:20 pm

Hej, dotarł do mnie wyświetlacz biegów z Chin opisany w poprzednich postach. Zrobiłem szybki test: podłączyłem go pod złącze diagnostyczne i działa świetnie. Szybko nauczył się przełożeń, świeci mocno, niestety testy były na stopce centralnej to więcej nie mogę powiedzieć, będzie cieplej to dam znać. Wygląd rzeczywisty w załączniku.

Mam jedynie jedno ale do jego konstrukcji, przewód wyprowadzony jest pod wyświetlaczem, co utrudnia przyklejenie go na płaskiej powierzchni (załącznik 2).
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
sq8nga
Użytkownik
 
Posty: 27
Dołączył(a): Pt mar 17, 2017 2:18 pm
Imię: Konrad
Motocykl: XJ750 Seca
W siodle: <100 kkm

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Szosowo - turystyczne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości