NC 700x DCT problem ze skrzynia ?

Tu omawiamy ogólne zagadnienia techniczne, niezwiązane stricte z danym modelem motocykla
Regulamin działu Tu nie spamujemy, trzymamy się tematów czysto warsztatowych.
Spam będzie usuwany.

Re: NC 700x DCT problem ze skrzynia ?

Postprzez stilo » Pn sie 06, 2018 3:56 am

Na jakim oleju jeździcie? Może tu jest przyczyna?
Pozdrawiam
stilo
Nowicjusz
 
Posty: 3
Dołączył(a): N sie 06, 2017 4:11 am
Imię: Grzegorz
Motocykl: NC750X
W siodle: <100 kkm

Re: NC 700x DCT problem ze skrzynia ?

Postprzez cieplolubny » Pn sie 06, 2018 5:16 am

Cały czas jeżdżę na MOTUL 5100 4T 10W30 MA2 i nigdy nie było problemu. Nie wiem, może to jednorazowa przypadłość. Jutro wybieram się na dłuższą przejażdżke... dam znać.
cieplolubny
 

Re: NC 700x DCT problem ze skrzynia ?

Postprzez Glub » Pn sie 06, 2018 8:48 am

Nie schodzilem ponizej motula 7100 10w30, choc mechanicy z roznych, mowia ze tam powinno sie lac 10w40.

Olej jak widze nie ma az takiego znaczenia bo mialem ipone, valvoline, motula a teraz silokolene fuchs.

Po zastanowieniu sie mysle, ze moze jednak ciepłolubny ma racje. Nie jest to problem z elektrozaworami bo one tylko sterują sprzęgłami, sklanialbym.sie ze to może byc problem w serwie obracającym pamietnikiem lub komputer dostaje kurwicy.


Ciepłolubny- przy takim przebiegu zapewne miales wymieniany naped. Sprawdź czy masz prawidłową liczbę zębów w zębatce.
Manual i DCT różnią się w tej kwestii, sprawdź w instrukcji
Obrazek
Avatar użytkownika
Glub
Nightmare
 
Posty: 6905
Dołączył(a): So sie 04, 2012 2:08 pm
Lokalizacja: Nowodwory
Wiek: 40
Imię: Mikołaj
Motocykl: NC700XD 2012
W siodle: 100-200 kkm

Re: NC 700x DCT problem ze skrzynia ?

Postprzez Kaplan » Pn sie 06, 2018 10:17 am

cieplolubny napisał(a):Może nadszedł czas... :-/ ale na angielskich forach nic ciekawego nie znalazłem a i czesto tamte motory ze skrzyniami DCT maja przebiegi po 100 tys i więcej i nic sie nie dzieje.


Są interesujące wątki na ten temat na zagranicznych forach NC, ale problem nie jest rozwiązany w 100%, a użytkownicy i dealerzy wskazują różne przyczyny.

Banalnym powodem może być słaby akumulator - DCT potrzebuje dobrego i wydajnego aku do sprawnego działania. Wszelkie spadki napięcia, zwłaszcza na niższych obrotach, moga powodować problemy z wbijaniem biegów. Więcej o tym tu: https://www.nc700-forum.com/forum/nc700 ... oblem.html

W poniższym wątku z kolei wskazują na wspomniany już silniczek zmiany biegów (gearshift actuator motor), zanieczyszczoną stopkę boczną, wewnętrzny czujnik położenia wału (inner main shaft sensor), błędny zestaw napędowy (o czym Glub wspominał), poszczególne czujniki a nawet niewielkich rozmiarów wałek w skrzyni DCT (10) czy śrubki, które mógł ulec uszkodzeniu. O bezpiecznikach itp. nie wspominając.

Obrazek

Polecam przeczytanie całości, jest tam też o różnych sposobach resetu skrzyni DCT - w jednym przypadku problem został rozwiązany, w innym nie.

http://www.nc700.co.uk/index.php?/topic ... -in-gear/&

Nie pamiętam już gdzie, ale spotkałem się też z zaleceniami, żeby przed zgaszeniem silnika w DCT przełączać na Neutral i nie używać "kill-switcha" tylko zapłon wyłączyć kluczykiem, bo mogą występować problemy z wbiciem biegu neutralnego po uruchomieniu silnika. Ale Honda tego nie potwierdza, w instrukcji też nie ma takich zastrzeżeń.

A w komentarzu pod tym filmikiem jeden z użytkowników Integry pisze, że podobny problem powodować może... zbyt dużo ilość oleju w silniku.

https://www.youtube.com/watch?v=HWHhntGakYs

Tak czy inaczej rozwiązanie problemu może nie być w każdym przypadku takie same.
Kaplan
Znawca
 
Posty: 210
Dołączył(a): N gru 06, 2015 10:00 am
Lokalizacja: Woj. Pomorskie
Imię: Karol
Motocykl: NC700S DCT (2013/14)
W siodle: <100 kkm

Re: NC 700x DCT problem ze skrzynia ?

Postprzez Glub » Pn sie 06, 2018 10:41 am

Kaplan, jakie rozne sposoby resetu komputera dct?
Znam tylko jeden:
- Put the clutch in N, switch-off the engine.
- While pressing D, switch the ignition on, wait until the yellow symbol of the engine desapears in the dash-board, then let go D.
- Press in fast sequence: DDNDN.
- In the dash, the letters D and S should apeear at once.
- Turn on the engine, but don´t accelerate!
- After a few seconds, the letters D and S go out.
Obrazek
Avatar użytkownika
Glub
Nightmare
 
Posty: 6905
Dołączył(a): So sie 04, 2012 2:08 pm
Lokalizacja: Nowodwory
Wiek: 40
Imię: Mikołaj
Motocykl: NC700XD 2012
W siodle: 100-200 kkm

Re: NC 700x DCT problem ze skrzynia ?

Postprzez Kaplan » Pn sie 06, 2018 11:27 am

Bardziej chodziło o to, czy przedtem odłączyć i podłączyć akumulator czy też nie. Nie mam teraz czasu na wertowanie tych wszystkich postów z forum UK, ale to jest jedna z tych wypowiedzi o resecie DCT z odpięciem aku, odczekaniem, ponownym podłączeniem i resetem:

After buying the NC, in my first long trip, +- 2.000 lm, while driving, the engine shut-off sudenly.

I pulled over, and try to check it out.

When turning the ignition on, I heard the Clutch trying to put in neutral, but wasn´t able, tried the starter, but it wont work.

So, I un-hoocked the batery, wait a whyle, plug it back, and try again. Nothing done!!

So, I called my Honda dealer and explained the problem to the mecanic, it went to his books, and give me the code to reset the DCT.

Try it and still didn´t work.

In desper, 200 km away from home, I took a deap breath, and try it again: unpluged the baterry one more time, waited 10 minutes. Pluged it back, inserted the reset code once more, pray a bit, and ........

It worked!!!!

No more problems since. :)


PS. Tu już był wątek o tym resecie i odłączeniu akumulatora: viewtopic.php?f=13&t=7597
Pytanie, ile czasu był odłączony. Tutaj jest mowa, żeby cn. na 30 minut: viewtopic.php?f=21&t=6245&p=170614
Kaplan
Znawca
 
Posty: 210
Dołączył(a): N gru 06, 2015 10:00 am
Lokalizacja: Woj. Pomorskie
Imię: Karol
Motocykl: NC700S DCT (2013/14)
W siodle: <100 kkm

Re: NC 700x DCT problem ze skrzynia ?

Postprzez Glub » Pn sie 06, 2018 1:32 pm

Ja kiedys odlaczylem na jeden dzien na czas ladowania akku.

Btw teraz mam nowe akku i błędy tez są
Obrazek
Avatar użytkownika
Glub
Nightmare
 
Posty: 6905
Dołączył(a): So sie 04, 2012 2:08 pm
Lokalizacja: Nowodwory
Wiek: 40
Imię: Mikołaj
Motocykl: NC700XD 2012
W siodle: 100-200 kkm

Re: NC 700x DCT problem ze skrzynia ?

Postprzez Kaplan » Cz sie 09, 2018 8:22 am

Glub napisał(a):Btw teraz mam nowe akku i błędy tez są


A serwis sprawdzał, czy któryś ze wspomnianych elementów mechanicznych DCT albo czujników nie uległ może uszkodzeniu? Otwierali skrzynię?

Glub napisał(a):Btw uzupelnij profil skąd jesteś. Bo jesli z warszawy to mozemy razem uderzyć do aso, juz nie jestem jedynym ktory ma podobne problemy


Możecie też wysłać oficjalne zapytanie do importera, czy wiedzą coś w tym temacie: http://www.honda.pl/motorcycles/useful- ... ct-us.html

Wystarczy wygooglować "NC DCT problem" albo "Africa Twin DCT problem" i znaleźć można trochę wątków o problemach, o których tu piszecie.
Może awaryjność Dual-Clutch Transmission nie jest tak duża jak np. DSG z VW, ale znalazłem sporo opinii użytkowników, którzy pisali, że po lekturze tych wątków o tych problemach z DCT odpuścili sobie automat i woleli zakup motocykla w manualu albo skutera CVT. W sumie tam dużo mniej potencjalnych punktów do zepsucia niż w DCT, gdzie spadek napięcia albo brak sygnału z jednego z pierdylionów czujników czy nie ta zębatka już powodują problemy.
Kaplan
Znawca
 
Posty: 210
Dołączył(a): N gru 06, 2015 10:00 am
Lokalizacja: Woj. Pomorskie
Imię: Karol
Motocykl: NC700S DCT (2013/14)
W siodle: <100 kkm

Re: NC 700x DCT problem ze skrzynia ?

Postprzez Glub » Cz sie 09, 2018 9:04 am

Nie, skrzynia nie byla otwierana. Nie wiem czy sprawdzali czujniki w Plazie.

Trzeba grupowo uderzyc do importera. By nie mogli nas zignorować
Obrazek
Avatar użytkownika
Glub
Nightmare
 
Posty: 6905
Dołączył(a): So sie 04, 2012 2:08 pm
Lokalizacja: Nowodwory
Wiek: 40
Imię: Mikołaj
Motocykl: NC700XD 2012
W siodle: 100-200 kkm

Re: NC 700x DCT problem ze skrzynia ?

Postprzez cieplolubny » N sie 12, 2018 11:58 am

Ja zrobiłem teraz w tygodniu 850 km po Podlasiu i wszystko póki co zupełnie ok. Zero problemów. Jedyne co zrobiłem to dolałem troche oleju przed wyjazdem... .
Będę informował jak coś się będzie dziać.
cieplolubny
 

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Warsztat

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości