Honda NC750xd Szyba

Dział poświęcony motocyklom szosowo turystycznym

Honda NC750xd Szyba

Postprzez godi007 » N sie 31, 2025 6:10 pm

Witam.
Niedawno kupiłem Hondę NC750xd. Moto supernowe i superfajne. Niestety dostrzegam jeden duży i znaczący minus. Szybka stwarza tak ogromne turbulencje, które są kierowane bezpośrednio na kask, że powyżej 70km/h jakość dłuższej wycieczki jest o wiele gorsza. Po dwóch godzinach w takim huku może zacząć boleć głowa. Jazda z zatyczkami w uszach również odbiera coś z przyjemności. Stąd pytanie: Jak spisuje się oryginalna, długa szyba? Czy są jakieś zamienniki, które mogą być konkurencyjne i przywracają przyjemność z jazdy?
Mam 180cm wzrostu.
Za wszelkie sugestie dziękuję i pozdrawiam.
Marcin
godi007
Nowicjusz

Imię: Marcin
Motocykl: Honda NC750xd
W siodle: <100 kkm

Re: Honda NC750xd Szyba

Postprzez Nazarejski » N sie 31, 2025 6:40 pm

Nie znam szczegółów dot. Twojej szyby; ja miałem RH09 i oryginalna owiewka była straszna.
Miałem wrażenie, że niezależnie od warunków zawsze mną targa.

Zakupiłem więc ori turystyczną oraz krótką sportową Puiga.
Mam 175cm.

Z turystyczną mniej wiało, ale była bardzo głośna (i tak jeżdżę praktycznie zawsze z zatyczkami, więc mi to za bardzo nie przeszkadzało, ale trzeba o tym wspomnieć).

Krótka Puiga upodabniała motór trochę do nakeda i bardzo mi to odpowiadało - w kasku ciszej, wiatr na klatę.

Co kto lubi. Rozważania na temat szyb z reguły dotyczą ich powiększania, montażu defloratorów etc. Ja natomiast lubię, jak na motórze wieje, więc poszedłem w drugą stronę.
Nwm, jak to szczegółowo wygląda w Twoim=aktualnym modelu, ale co do zasady pewnie bd podobnie.

Koniec końców przez większą część sezonu jeździłem na Puigu, a w trybie zimowym (wczesna wiosna/późna jesień itp) na długiej ori.
IMG_1836.jpg
IMG_1834.jpg

IMG_2697.jpg
IMG_2694.jpg
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Każdy lubi inaczej...
Nazarejski
Fanatyk

Imię: Tomečeq
Motocykl: Qivittoq DL800
W siodle: 200-300 kkm

Postprzez godi007 » Pn wrz 01, 2025 2:25 pm

Hej.
Dziękuję za odpowiedź. Czy mógłbyś może w wolnej chwili zmierzyć długość długiej szyby. Proszę również o pełną nazwę tej długiej albo namiary na jakiejś stronce internetowej. Moja oryginalna, krótka szyba ma 40 cm.
Na necie znalazłem coś takiego:
https://www.motociclistaonline.it/acces ... -2025.html
Według opisu szyba ma 52,5cm. Jeśli wierzyć moim wyliczeniom to powinienem mieć szybę, która ma ok. 55-56 cm. Wtedy będzie ona na wysokości moich zębów/podstawy nosa i powinna dawać radę. Ale chyba wolałbym nawet tą 52cm bo ta krótka daje bardzo, ale to bardzo dużo hałasu. Poza tym, zawsze można zejść trochę niżej przy prędkościach autostradowych i pewnie też da się za nią schować.
Z zatyczek wolałbym zrezygnować bo lubię słuchać radia w trakcie jazdy.
Jeszcze jedna sprawa. Co to za siedzisko masz. Mega fajne. Podejrzewam, że u tapicera zamawiane, co?
Pozdrawiam
godi007
Nowicjusz

Imię: Marcin
Motocykl: Honda NC750xd
W siodle: <100 kkm

Postprzez Nazarejski » Pn wrz 01, 2025 3:02 pm

Ja już nie mam NC-ka, tak więc z pomiarami nie pomogę.
Była to szyba z oryginalnych akcesoriów Hondy - w tym sensie jej odpowiednikiem byłaby dla obecnego NCka 08R74-MKW-D70 (z katalogu akcesoriów Hondy)

Kanapę przerabiałem u Gnapa.
Każdy lubi inaczej...
Nazarejski
Fanatyk

Imię: Tomečeq
Motocykl: Qivittoq DL800
W siodle: 200-300 kkm

Postprzez godi007 » Pn wrz 01, 2025 7:29 pm

Dzięki wielkie.
Już uruchamiam google :)
godi007