Transalp 750.

Dział poświęcony motocyklom szosowo turystycznym

Re: Transalp 750.

Postprzez goramo » Pt paź 18, 2024 7:56 am

Yep.

Dlatego ja wybrałem się Triplem na pierwszy przegląd po 1 tauzenie km.
Pewnie po 10 tys km też wybiorę się na przegląd do ASO.

Z uwagi jednak na 3 motocykle w garażu może się tak zdarzyć, że u mnie wcześniej minie termin (czasowy) obowiązywania gwarancji niż zdążę nabić kilometry do kolejnych przeglądów. :bag:
SR50 -> S53 -> ETZ150 -> Intruder M800Z -> CBF1000 -> VFR800FI -> CB1000R -> CB1000R + CB1300SA -> CB1300SA + XL650V -> CB1300SA + HH600 -> CB1300SA + CB1000RA + Street Triple 765 RS

Always look on the bright side of life :-)
goramo
Nightmare

Imię: Mariusz
Motocykl: Honda x2 + cyckonosz
W siodle: 100-200 kkm

Postprzez zbyhu » Pt paź 18, 2024 8:36 am

Nie ma tak lekko.
Co interwał kilometrowy lub czasowy. Za rok kluczyk zaświeci, nawet jak zrobisz 5km po serwisie ;)
Obrazek
zbyhu
Nightmare

Motocykl: CBF1000, Tiger900GT
W siodle: >300 kkm

Postprzez goramo » Pt paź 18, 2024 9:08 am

zbyhu napisał(a):Nie ma tak lekko.
Co interwał kilometrowy lub czasowy. Za rok kluczyk zaświeci, nawet jak zrobisz 5km po serwisie ;)

Tak, zaświeci.
I wcześniej minie mi termin czasowy (czyli za rok w październiku) niż kilometrowy.
Tym samym też wcześniej przeleci całkowity czas gwarancji niż zdążę nabić kilometry na jakikolwiek "duży przegląd".

Nie sądzę, że ktokolwiek będzie robił "gruby" przegląd np. zaworowy, skoro na blacie w tym czasie będzie nabite powiedzmy z 10-12 tys km max, a konieczność przeglądu wynikać będzie tylko i wyłącznie z upłyniętego czasu aby zachować gwarancję.

To miałem na myśli.
SR50 -> S53 -> ETZ150 -> Intruder M800Z -> CBF1000 -> VFR800FI -> CB1000R -> CB1000R + CB1300SA -> CB1300SA + XL650V -> CB1300SA + HH600 -> CB1300SA + CB1000RA + Street Triple 765 RS

goramo
Nightmare

Postprzez adamlca » Pt paź 18, 2024 9:18 am

-patrick- napisał(a):No...niby tak ale kupujesz nowy sprzęt i na własne życzenie podzbywasz się od razu gwarancji poprzez zmianę fabrycznej mapy?

Czy jest sens to sam musisz sobie odpowiedzieć.
Imo gwarancja to jedyny plus nowego moto.

Jechal pies gwarancje...mialem na mysli czy to ma sens.Bo dokladajac 10kola do Trampka kupimy Tigera 850 ktoremu...tez wypadalo by zrobic program i kupic QS :biggrin:
Litr jest jak Media Markt-nie dla idiotow.
adamlca
Maniak

Imię: adam
Motocykl: XL750 Transalp
W siodle: <100 kkm

Postprzez -patrick- » Pt paź 18, 2024 9:23 am

adamlca napisał(a):
-patrick- napisał(a):No...niby tak ale kupujesz nowy sprzęt i na własne życzenie podzbywasz się od razu gwarancji poprzez zmianę fabrycznej mapy?

Czy jest sens to sam musisz sobie odpowiedzieć.
Imo gwarancja to jedyny plus nowego moto.

Jechal pies gwarancje...mialem na mysli czy to ma sens.Bo dokladajac 10kola do Trampka kupimy Tigera 850 ktoremu...tez wypadalo by zrobic program i kupic QS :biggrin:

nie wiesz jak to jest? zawsze, niezależnie od kwoty pojawia się ten dylemat "kurde, gdybym miał 10k pln więcej, to bym kupił to i tamto".
zacząłem ostatnio szukać dla siebie osobówki i przeglądam Durango...i w tych za 120-130k wybór marny, ale gdybym miał 200k pln...ehh to bym poszalał :D i tak w kółko. :D
ja nie pomogę, bo nie podchodzę do zakupów motocykli pragmatycznie a emocjonalnie ;) najpierw kupuję a później się zastanawiam, czy miało to sens. i tak przerobiłem już ok 10 motocykli, od sportów, przez nakedy, po adv i...dobrze mi z tym :D
-patrick-
Nightmare

Imię: Patryk
Motocykl: KTM 1290 SAT

Postprzez goramo » Pt paź 18, 2024 10:03 am

Dokładnie. :thumbsup:

P.S.
Ja też mam przez większość życia umysł analityka i ciągle analizuję, ważę, rozważam wszelkie plusy dodatnie i plusy ujemne :msn-wink:
Strasznie to jest.... męczące. :wallbash:

Efekty? Był czas, że kakakask wybierałem... prawie 4 lata. :bag: Nowe rękawice - kolejne 3 lata zeszło zanim wybrałem... :bag:

I tak kuźwa do usrania. xcrazy xtease xwacko

Podobnie jest z pojazdami - auta, czy motocykle - wszystko jedno.
NIE MA idealnych. :excl:
W każdym jest coś co można by poprawić pod własne widzimisię.

Ciągła "potrzeba" żeby motór miał jeszcze dodatkowo to, czy tamto prowadzi do tego, że pułap cenowy zaczyna rosnąć jak balon.
I ciągle coś jest nie tak.
Zawsze coś się znajdzie, co w innym modelu u konkurencji jest akurat wymyślone i zbudowane lepiej. :biggrin:

Z takim podejściem "analityka-aptekarza", a do tego jak się jeszcze każdy możliwy aspekt przelicza na PLN, to ochujeć można zanim się człowiek na cokolwiek zdecyduje. :dusgust:
A potem... i tak jest niezadowolony, bo za sezon czy dwa wyjdzie z taśmy coś po "faceliftingu" - lepsze, ładniejsze, bardziej przemyślane. :lol:

Tylko gdzieś tam... na końcu tego wszystkiego, jest taka konkluzja, że połowa z tego szajsu o jaki rok temu się biliśmy, jest tak naprawę nam kompletnie niepotrzebna do czerpania przyjemności z jazdy. xcrazy

goramo
Nightmare

Postprzez Nazarejski » Pt paź 18, 2024 11:21 am

goramo napisał(a):Tylko gdzieś tam... na końcu tego wszystkiego, jest taka konkluzja, że połowa z tego szajsu o jaki rok temu się biliśmy, jest tak naprawę nam kompletnie niepotrzebna do czerpania przyjemności z jazdy. xcrazy

No właśnie.
Ja też oczywiście nie jestem wolny od szaleństwa oglądania, co jest, co się pojawi, zastanawiania się, co będzie następne, kiedy, etc, pełny program.

Ale czasami sobie myślę - no dobra, bd miał tego jakiegoś tam sprzęta, przyjdzie sobie taki dzień, że można/trzeba będzie pojechać np. dokądś na kebsa. Przyjdzie - no i ile z tych wrażeń będzie realnie inne (od bazowego: że se jadę i jest mi dobrze)? Lepsze? Warte tego zamieszania, analiz, kasy...
Pewnie trochę będzie, ale jak to zmierzyć? I ile to warte?

Ale nie ma chyba rady, to szaleństwo w człowieku siedzieć musi....
Każdy lubi inaczej...
Nazarejski
Fanatyk

Imię: Tomečeq
Motocykl: Elvira NC750X
W siodle: 200-300 kkm

Postprzez zbyhu » Pt paź 18, 2024 2:55 pm

Ano, tak właśnie jest.
W tym roku byłem Tigerem w Bośni i hasałem po TETach.
Rok temu w Gruzji latałem gruzem w formie zajechanego Transalpa, którego wartość to 10% Tigera i... wspomnienia mam w zasadzie takie same :).
Obrazek
zbyhu
Nightmare

Motocykl: CBF1000, Tiger900GT

Postprzez raphi » Pt paź 18, 2024 8:57 pm

-patrick- napisał(a):podchodzę do zakupów motocykli pragmatycznie a emocjonalnie ;) najpierw kupuję a później się zastanawiam, czy miało to sens. i tak przerobiłem już ok 10 motocykli, od sportów, przez nakedy, po adv i...dobrze mi z tym :D

O to to! Ja też tak podchodzę! I najlepszy motocykl to nie ten, który gromadzi w sobie największą liczbę zalet, a ten, który dostarczył mi najwięcej pozytywnych emocji, choćby to była zwyczajna CBF600NA Czarna Wdowa Raphiego ;)

Dlatego za Tigerem za bardzo nie przepadałem, bo najpierw sarna, potem przewały ubezpieczyciela i próba wyruchania mnie na vacie, potem podwójne ubezpieczenie moto, do tego cieknąca laga i absurdalnie drogi przegląd zaworowy - zostawiłem 4k - przecież za 4k można kupić kompletne moto na chodzie, którym za kolejne 4k można przeżyć miesiąc w podróży. I tak się uzbierało. Ale jednak moto się broni. Nie psuje się i mnie wozi jak trzeba, jest szybkie i ma mnóstwo zalet i jeździ tak, że za każdym razem wyzwala u mnie banana, szczególnie teraz, po mapach :tongue:
Jak utrzyma się ten trend to go polubię jeszcze bardziej, a może nawet stanie się jednym z moich najbardziej ulubionych moto. Czas pokaże!
...ale co ja tam wiem.
raphi
Nightmare

Imię: Rafał
Motocykl: Triumph Tiger 900 GT

Postprzez adamlca » Śr lis 13, 2024 2:50 pm

A tymczasem ziomalka w ChRL :notworthy:
http://www.facebook.com/zaczekajnamotorze
Z przewodnikiem.Ciekawe czy on tez na motorze :naughty:
Litr jest jak Media Markt-nie dla idiotow.
adamlca
Maniak

Imię: adam
Motocykl: XL750 Transalp

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Szosowo - turystyczne