CBF600N Obrotomierz - Z którego czujnika sygnał?

Dział poświęcony motocyklom szosowo turystycznym

CBF600N Obrotomierz - Z którego czujnika sygnał?

Postprzez Naramian » N maja 12, 2024 6:13 pm

Witam. Walczę z obrotomierzem w swojej hondzie. Na początku nie działał w ogóle. Wyjąłem zegary i okazało się, że układ MLX10407 strasznie się grzeje. Jest to układ odpowiedzialny za sterowanie zegarami. Zamówiłem nowy z Chin, wymieniłem i jakiś czas działało. Po kilku kilometrach obrotomierz zaczął głupieć, teraz znów nie działa. Raz na jakiś czas łapnie i zaczyna pracować normalnie a później wskazówkę zaczyna ciągnąć w dół.

Wyczytałem w serwisówce, że aby obrotomierz działał poprawnie to trzeba zmierzyć peak voltage adapterem przewód żółto/zielony i zielono/czarny. Tak więc skonstruowałem swój peak voltage adapter, gdzieś w internecie jest schemat. Kondensator,rezystor i dioda. Powinno pokazywać minimum 10.5VDC, pokazuje troszkę ponad 13 więc jest ok.

Dodam, że prędkościomierz i wskaźnik temperatury działają normalnie w obydwu przypadkach - na starym grzejącym się MLXie i na nowym.

Motor pali od strzała, nie ma z nim żadnych problemów prócz właśnie tego przeklętego obrotomierza.

Wyjąłem całą wiązkę elektryczną, zaraz idę ja sprawdzić.

Z którego czujnika ECM bierze informacje o obrotach? I gdzie się ten czujnik znajduje?
Naramian
Nowicjusz

Imię: Gabriel
Motocykl: Honda CBF 600N
W siodle: <100 kkm

Powrót do Szosowo - turystyczne