Honda CBR125R 2011

Dział poświęcony motocyklom szosowo turystycznym

Honda CBR125R 2011

Postprzez Husarzyk » So sie 03, 2024 7:57 pm

Witam w ostatnim czasie kupiłem CBR 125r 2011r jc39 i mam parę pytań dotyczących motocykla może ktoś miałby czas oraz wiedzę na temat temperatury dlaczego podnosi się tylko na pierwsza kreskę a Moto jest gorące lecz nie załącza się wentylator i czy tak ma być oraz co może powodować falowanie obrotów przy stałym otwarciu przepustnicy oraz tak zwany "muł" do 6tyś obrotów po przekroczeniu tych obrotów odzyskuje moc. Dzięki
Husarzyk
Nowicjusz

Imię: Mateusz
Motocykl: Honda CBR 125r
W siodle: <100 kkm

Re: Honda CBR125R 2011

Postprzez zbyhu » Wt sie 06, 2024 12:50 pm

Hello,

Jesteś pewien, że wentylator się nie odpala? Niektóre Hondy, jak np. CB500, miały dobrą wydajność temperaturową i potrafiły wskazywać niską temperaturę pracy przy jeźzie, a układ chłodzenia wkraczał do akcji dopiero w upałach i korkach.
Jeśli jesteś pewien, to opcje jest kilka:
- uszkodzony wentylator (można sprawdzić na krótko, podpinając 12V do silnika, czy zakręci),
- uszkodzony czujnik uruchamiający wentylator,
- może też być za mało płynu chłodniczego w układzie chłodzenia, czujnik nie jest zalany płynem,
- uszkodzony termostat.

Co do muła na dole obrotów - no masz 125ccm i wysokoobrotowy silnik. Zwykle japońskie silniki nie są za mocne na dole obrotów. Nie wiem z opisu jak duży jest ten "muł", ale może to normalna charakterystyka pracy silnika.

Falowanie obrotów - ciężko powiedzieć. Może jakieś lewe powietrze, może zaworki trzeba wyregulować.

Ogólnie najlepiej dać sprzęta na przegląd do mechanika - niech ogarnie podstawowy serwis, będziesz wiedział, co masz.

Pzdr
Obrazek
zbyhu
Nightmare

Motocykl: CBF1000, Tiger900GT
W siodle: >300 kkm

Powrót do Szosowo - turystyczne