Olejarka - rozmowy na temat

Tu omawiamy ogólne zagadnienia techniczne, niezwiązane stricte z danym modelem motocykla
Regulamin działu Tu nie spamujemy, trzymamy się tematów czysto warsztatowych.
Spam będzie usuwany.

Re: Olejarka - rozmowy na temat

Postprzez h3llord » Pt kwi 29, 2022 12:25 pm

Turos napisał(a):https://allegro.pl/oferta/zestaw-do-olejarka-lancucha-scottoiler-oliwiarka-8654441262

jak tu się steruje ilością oleju podawanej na łańcuch?czy to po prostu leje ile wlezie :)

Z tego co widzę ograniczasz przepływ na śrubie przy elektrozaworze, ale mogę się mylić. Zawsze można dokupić zwykły zaworek akwarystyczny i nim regulować przepływ.
h3llord
Użytkownik

Imię: Szymon
Motocykl: CBF1000A `08 SC58
W siodle: <100 kkm

Postprzez MarcinMMz » Pt kwi 29, 2022 12:55 pm

zbyhu napisał(a):Jeszcze zaworek precyzyjny do dozowania. Można użyć z instalacji napowietrzania akwariów - zaworek CO2.
Elektrozawór z gazu będzie ok.
Zasilanie też trzeba zrobić po stacyjce (lub przez kontrolkę luzu dla większych purystów), więc jakiś przekaźnik będzie potrzebny

Dyszę najprościej zrobić po prostu z przewodu miedzianego hamulcowego lub LPG i na końcu zgrzać izolację termokurczliwą, żeby zmniejszyć średnicę.

Na mojej stronie masz opisane, jak zrobiłem to u siebie w Tigerze. Trochę inne podzespoły, bo nie ma gdzie tego schować i musiałem kombinować. No i zasilanie u mnie inne, bo mam port USB.

http://zbyhu.cba.pl/2022/02/21/21-luty- ... -olejarki/

Dzięki za wskazówki; na 100% tam zajrzę ;-) Faktycznie patrząc na "skomplikowanie" tego układu chyba poświęcę jedno popołudnie i w końcu założę coś takiego u siebie. Z początku byłem zniechęcony kosztami, całą elektroniką, itd. w gotowych układach za kilka stówek ale chyba nie ma sensu za mocno się nad tym zastanawiać tylko zrobić - im prościej tym lepiej czyli taniej i bardziej bezawaryjnie ;-)
MarcinMMz

Postprzez kombinator » So kwi 30, 2022 7:50 pm

Turos napisał(a):https://allegro.pl/oferta/zestaw-do-olejarka-lancucha-scottoiler-oliwiarka-8654441262

jak tu się steruje ilością oleju podawanej na łańcuch?czy to po prostu leje ile wlezie :)

Miałem dokładnie ten zestaw i zmieniłem go na skomplikowaną wersje z pompką i paradoksalnie teraz jestem pewny co do bezawaryjności.
Pod względem funkcjonalnym do tamtego zestawu nic nie miałem ale nie ufam temu zaworowi od LPG bo trzeba pamiętać że potrafią się one mocno grzać bo są przeznaczone do ciekłego LPG które zanim odparuje w reduktorze ma niską temperaturę i skutecznie schładza ten zawór czego nie można powiedzieć o przepływającym oleju.
Oczywiście te kilka impulsów co pewien czas nie spowoduje że się mocno nagrzeje ale w przypadku jakieś awarii jeśli na zaworze będzie stale napięcie to po prostu spłonie.
kombinator
Nowicjusz

Imię: Rafał

Postprzez Doniu99 » Śr mar 15, 2023 3:15 pm

Witam wszystkich!

Z racji że zbliża się wiosna wielkimi krokami też chciałbym zadbać o swój napęd. Mam zamówione części na zrobienie olejarki 'na guzik' przy kierownicy. Tak się zastanawiam czy przy tego typu instalacjach montujecie także bezpiecznik?

Pozdrawiam!
Doniu99
Nowicjusz

Imię: Daniel
Motocykl: Honda CBF 600 N

Poprzednia strona

Powrót do Warsztat