Wybór kasku pomożecie .

Kaski, kombinezony, kurtki, spodnie, buty, rękawice, ochraniacze i buzery, bluzy, bielizna termoaktywna, dodatki do odzieży, kamery, interkomy i bluetooth.
Regulamin działu W tym dziale utrzymujemy porządek. Trzymamy się tematu w wypowiedziach! Wszystkie posty nie na temat będą usuwane.

Re: Wybór kasku pomożecie .

Postprzez -patrick- » Śr paź 23, 2024 10:45 am

W tym sezonie po 10 latach jeżdżenia w integralach zdecydowałem się na zmianę na kask szczękowy.
Padło na białego HJC i100 właśnie ze szczenką wywijaną do tyłu.
Imo zajebista opcja - jeżdżę tak przez 90% wszystkich przelotów. Zamykam w dwóch przypadkach - albo jak mi za bardzo wieje bo szaleje boczny wiatr albo jak robi się chłodniej.
Jest blenda również.

minusem imo jest waga - 1900 gram. Co prawda jakoś podczas jazdy specjalnie tego nie czuje to z pewnością dla kręgosłupa, mięśni i ścięgien jest to jakieś obciążenie.

Drugi minus to czyszczenie - w integralu wyjmujesz jednym ruchem szybkę, czyścisz dokładnie i wkładasz. Całość trwa kilkanaście sekund.
Tutaj nie ma opcji wyjecia szybkiego szybki więc jebania jest zdecydowanie więcej glownie z wycieraniem plynu/wody pomiędzy skorupą a szybką. :)
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
-patrick-
Nightmare

Imię: Patryk
Motocykl: KTM 1290 SAT
W siodle: <100 kkm

Postprzez Nazarejski » Śr paź 23, 2024 11:21 am

Jak 90% przelotów masz z otwartą szczęką (w sensie - w kasku :msn-wink: ) to nie lepiej kupić jeta i szczękowca zakładać ino w dni zimne lub podejrzane, a normalnie jeździć w otwartym? Miałbyś temat wagi z głowy, ulga byłaby wielka!

PS ja tam bym się w otwartym kasku (stricte otwartym czy tam z podniesioną szczęką) nie odważył jeździć, ale to już inna sprawa, co kto lubi czy jak ocenia...
Każdy lubi inaczej...
Nazarejski
Fanatyk

Imię: Tomečeq
Motocykl: Elvira NC750X
W siodle: 200-300 kkm

Postprzez goramo » Śr paź 23, 2024 11:55 am

Prawie 2kg garnka to sporo xshok
SR50 -> S53 -> ETZ150 -> Intruder M800Z -> CBF1000 -> VFR800FI -> CB1000R -> CB1000R + CB1300SA -> CB1300SA + XL650V -> CB1300SA + HH600 -> CB1300SA + CB1000RA + Street Triple 765 RS

Always look on the bright side of life :-)
goramo
Nightmare

Imię: Mariusz
Motocykl: Honda x2 + cyckonosz
W siodle: 100-200 kkm

Postprzez -patrick- » Śr paź 23, 2024 3:12 pm

Nazarejski napisał(a):Jak 90% przelotów masz z otwartą szczęką (w sensie - w kasku :msn-wink: ) to nie lepiej kupić jeta i szczękowca zakładać ino w dni zimne lub podejrzane, a normalnie jeździć w otwartym? Miałbyś temat wagi z głowy, ulga byłaby wielka!

PS ja tam bym się w otwartym kasku (stricte otwartym czy tam z podniesioną szczęką) nie odważył jeździć, ale to już inna sprawa, co kto lubi czy jak ocenia...

Nie lepiej, często na chwilę sobie zamykam podczas jednego przelotu. ;) np gdy mam do pokonania odcinek autostrady czy S przy którym mieszkam i chce go przejechać...szybko. :)

A co do ochrony- jak mówisz. Indywidualna sprawa. Obym nigdy się nie przekonał, aczkolwiek to nie orzeszek, głowa jest obudowana praktycznie w całości, ciężko byłoby zedrzec chociażby brodę szukając po asfalcie.
Zresztą - bardzo często latem jeżdżę tylko w kasku a ciuchy mam krótkie, na totalną zdrapkę. Kask szczękowy w tym przypadku to moje najmniejsze "zmartwienie". :)
Ale nadal - to mój świadomy wybór i biorę na klatę (dosłownie i w przenośni) wszystkie konsekwencje z tym związane.

BTW- w poniedziałek w Poznaniu dzwona zaliczył znany Youtuber- Adbuster. Mówi, że ciuchy go uratowały, mimo, że trochę się pokiereszował i czeka go operacja barku i długa rehabilitacja. Ciekawe jakie obrażenia odniósłby bez ciuchów. A kask...ma.chyba taki jak mój, ciekawe czy jechał w otwartym czy zamkniętym. :)
-patrick-
Nightmare

Imię: Patryk
Motocykl: KTM 1290 SAT

Postprzez raphi » Śr paź 23, 2024 6:03 pm

Nazarejski napisał(a):Jak 90% przelotów masz z otwartą szczęką (w sensie - w kasku :msn-wink: ) to nie lepiej kupić jeta i szczękowca zakładać ino w dni zimne lub podejrzane, a normalnie jeździć w otwartym? Miałbyś temat wagi z głowy, ulga byłaby wielka!

Ja jak jechałem z Tobą to też zamykałem dla spokojności ;)
...ale co ja tam wiem.
raphi
Nightmare

Imię: Rafał
Motocykl: Triumph Tiger 900 GT
W siodle: >300 kkm

Postprzez kier200 » N lis 10, 2024 4:25 pm

Kupiłem taki kask bo był przeceniony ,wiem nie jest najlepszy ale moze kiedyś kupię lepszy .
https://allegro.pl/oferta/kask-motocykl ... 1bf49a60b4
kier200
Użytkownik

Imię: Przemysław
Motocykl: Honda cbf 500A

Poprzednia strona

Powrót do Dla motocyklisty