Interkomy firmowe vs chińczyki

Kaski, kombinezony, kurtki, spodnie, buty, rękawice, ochraniacze i buzery, bluzy, bielizna termoaktywna, dodatki do odzieży, kamery, interkomy i bluetooth.
Regulamin działu W tym dziale utrzymujemy porządek. Trzymamy się tematu w wypowiedziach! Wszystkie posty nie na temat będą usuwane.

Re: Interkomy firmowe vs chińczyki

Postprzez zbyhu » Pn paź 29, 2018 7:14 am

No to lista i zakup grupowy interkomów? ;)
Obrazek
zbyhu
Nightmare

Motocykl: CBF1000, Tiger900GT
W siodle: >300 kkm

Postprzez Glub » Pn paź 29, 2018 12:05 pm

Ja mam chinski interkom i se chwale. Radio fm do dupy ale kit z nim. W trasie daje rade tak samo jak scala rider fm ale jest stereo i da sie słuchać muzy w stoperach
Obrazek
Glub
Nightmare

Imię: Mikołaj
Motocykl: NC700XD 2012
W siodle: 100-200 kkm

Postprzez -patrick- » Pn paź 29, 2018 12:26 pm

podziwiam za słuchanie muzyki.
ja kupiłem Interkom EJEAS E6+ i o ile do rozmów sprawdza się lepiej niż przyzwoicie, o tyle jakość dźwięku podczas próby słuchania muzyki to męczarnia dla uszu. dźwięk jest tak płytki, że na prawdę już lepiej niczego nie słuchać.

próbowałem podpiąć zwykłe "lepsze" słuchawki pod interkom, ale nie dałem rady, są jakieś zakłócenia - ktoś próbował to obejść?
-patrick-
Nightmare

Imię: Patryk
Motocykl: KTM 1290 SAT
W siodle: <100 kkm

Postprzez Glub » Pn paź 29, 2018 9:19 pm

-patrick- napisał(a):podziwiam za słuchanie muzyki.
ja kupiłem Interkom EJEAS E6+ i o ile do rozmów sprawdza się lepiej niż przyzwoicie, o tyle jakość dźwięku podczas próby słuchania muzyki to męczarnia dla uszu. dźwięk jest tak płytki, że na prawdę już lepiej niczego nie słuchać.

próbowałem podpiąć zwykłe "lepsze" słuchawki pod interkom, ale nie dałem rady, są jakieś zakłócenia - ktoś próbował to obejść?

załóż stopery 3m choinki, przytłumią górę i środek a bas się uwypukli.... taki analogowy filtr jak w przedwzmacniaczu gramofonowym :P tylko głośność na maksa bo te stopery mają tłumienie 24 db dla najwyższych częstotliwości

Obrazek
Obrazek
Glub
Nightmare

Imię: Mikołaj
Motocykl: NC700XD 2012

Postprzez seidhe » Wt paź 30, 2018 9:24 am

Ale wątek się rozwinął.
Są chętni na zakup interkomu? jakiego? ile osób?
możemy zacząć od listy i zobaczymy jak się sprawa rozwinie.

LwG.
seidhe
Użytkownik

Imię: Michał
Motocykl: NC750X, Triumph B200

Postprzez CIASTEK CBF1000 » Pt maja 05, 2023 10:31 pm

Ja używam interkom v8 i jestem zadowolony, głośność ok , bateria ok
CIASTEK CBF1000
Użytkownik

Imię: CIASTEK
Motocykl: CBF1000

Postprzez PeterS » Pn kwi 14, 2025 6:08 am

Hi, pozwólcie, że odgrzeję kotleta.
Po 2 Chińczykach przyszedł czas na interkom Seny, chwalony za dobry dźwięk.
Niestety jest jakiś straszny mix w modelach, kilka różnych na samej stronie producenta, na Allegro jakieś modele srl... Który wybrać?
Priorytetem jest jakość dźwięku i aktywne tłumienie hałasu (ANC, sena ma na to swoją nazwę handlową). Komunikacja z pasażerem - czasami, z innymi motorzystami - czasami.
Czy SRL dedykowanie do kasków GT Air 3 podchodzą do GT Air 2 z marszu, 1:1? Podejrzewam, że ukazanie się nowego modelu interkomu do nowego na rynku kasku to raczej chłyt małtetindoły
PeterS
Fanatyk

Motocykl: Z1000SX+ETZ 250

Postprzez zbyhu » Pn kwi 14, 2025 6:28 am

W kwestii ostatniego zdania, to topowe marki produkujące kaski idą w interkomy zintegrowane ze skorupą - że bezpieczniej, bo przy uderzeniu interkom nie wywali dziury w kasku. Także podejrzewam, że dopasowanie interkomu do budowy kasku nie jest takim czystym marketingiem.
Co do zewnętrznych interkomów to nie polecam Interphone Tour - kupiliśmy z kolegami 4 sztuki i każda po krótkim czasie zaczęła gubić jedną słuchawkę na wtyczce.
Szukaj interkomu opartego o markowe słuchawki, jak JBL, to powinieneś być zadowolony.
Obrazek
zbyhu
Nightmare

Motocykl: CBF1000, Tiger900GT
W siodle: >300 kkm

Postprzez -patrick- » Pn kwi 14, 2025 6:31 am

od zeszłego roku korzystam z SENA 50S i jestem bardzo zadowolony.

komunikacja z innymi działa ALE np. z chińczykiem kolegi połączyć się nie udało. jedynie z kumplem, który też miał Senę. - nie wiem czy to standard czy coś nie gra - wydawało mi się, że BT to BT i powinien łączyć się z każdym, z innymi nie testowałem, im dłużej jeżdżę tym bardziej wolę słuchać muzyki niż kogoś innego :D

tak czy inaczej - do słuchania muzyki i rozmów przez telefon podczas jazdy jest super. zestaw zawiera wszystko co potrzebne, niezależnie czy potrzebujesz mikrofonu na pałąku czy przyczepionego na szczęce kasku.

jest też dedykowana apka Seny, dzięki której z łatwością można nawiązywać połączenia z innymi, ustawiać radio, muzykę, etc. - oczywiście z pozycji samego interkomu też można. :thumbsup:
-patrick-
Nightmare

Imię: Patryk
Motocykl: KTM 1290 SAT

Postprzez Nazarejski » Pn kwi 14, 2025 6:38 am

SRL do Neoteca 3 jest zupełnie inny niż np. do Neoteca (1).
2 do 3 też, tutaj badaj na szybko:
https://www.louis.de/artikel/shoei-srl2 ... r=20017321
https://www.louis.de/artikel/shoei-srl3 ... r=20017735
- na moje już po obrazkach (bez wczytywania się w tutoriale montażowe) różnią się wyraźnie.

{zresztą, na logikę muszą się różnić, bo zmieniając kask na next gen przemontowałbyś se interkom i ch... by z tego mieli - ale byłbyś wtedy dla nich brzydki!!!}

Co do praktycznych różnic: 3-ka ma Harmana-Kardona, a czy to realnie coś zmienia, to nwm.
Aktywne tłumienie szumów chyba takie samo.
Każdy lubi inaczej...
Nazarejski
Fanatyk

Imię: Tomečeq
Motocykl: Qivittoq DL800
W siodle: 200-300 kkm

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Dla motocyklisty