Z innego forum.
autor: sivy72 » 27 lip 2025, 09:45
Jako że mam od jakiegoś czasu wersję na 19 i zrobiłem ostatnio całkiem sporą trasę po bałkanach dopowiem klika swoich uwag czy spostrzeżeń, może to komuś pomoże w wyborze.
Na początek elektronika/elektryka.
Jest dostęp bezkluczykowy i działa bezproblemowo. Dostajemy dwa kluczyki co nie jest takie oczywiste choćby w BMW. Grzane manetki działają przyzwoicie ale nie parzą, to dla tych którzy tak lubią. Wyświetlacz jest dobrej jakości ale już informacje które można na nim wyczytać pozostawiają wiele do życzenia. Takie oczywiste wskazania jak prędkość czy obroty są w porządku ale te powiedzmy dodatkowe bywają niewystarczające lub średnio użyteczne. Zacznijmy od spalania, te chwilowe jest wyświetlane cały czas a żeby zobaczyć średnie należy się zatrzymać. Nie można sprawdzić jakie było dla całego przejazdu i osobno dla danego tankowania bo przebieg mamy tylko jeden. Zasięg na tankowaniu jest podawany ale jest nic nie wart i to z dwóch powodów. Po pierwsze jest wyliczany w jakiś koślawy sposób a po drugie pojemność zbiornika dla którego to się wylicza jest błędnie wskazana przez producenta. (Tutaj ostrzeżenie dla użytkowników, po zatrzymaniu się na autostradzie w Chorwacji po tym jak zabrakło mi paliwa, do baku weszło tylko 19 litrów, fuksem stało się to kilka metrów od stacji). Kolejnym dla mnie słabo użytecznym bajerem jest wskazanie ciśnienia w oponach. Jest ponoć wyliczane z czujnika ABS i chyba temperatury opon. Tak czy siak po sprawdzeniu manometrem rozbieżność była zatrważająca. Teraz kamery, są i nagrywają jednak wyciągnięcie obrazu na zewnątrz jak na razie mi się nie udało, ponoć można ale jest to tak nieintuicyjne że się poddałem. Połączenie telefonu i interkomu z motocyklem działa sprawnie.
Teraz klika słów o komforcie podróżowania.
Pozycja jest świetna, siedzenie wygodne, przejazd jednego dnia z Zadaru do Katowic nie zrobił mi krzywdy. Jednak i tutaj nie jest idealnie, siedzenie choć wygodne to jednak w gorące dni potrafi odparzyć tyłek, polecam inwestycję w siatkę. Następną sprawą jest ochrona przed wiatrem, tutaj tak do 100 km/h jest w miarę OK, powyżej turbulencje zaczynają doskwierać. Regulacja szyby choć elektryczna i świetnie działająca nic tu nie zmienia. Jest jednak światełko w tunelu, Loster już zrobił a PUIG prawie, akcesoryjną szerszą szybę. Na minus zaliczam również opony z powodu hałasu jaki generują. Przy kole 21 na szutry może i ten kompromis jest do przyjęcia ale przy 19 powinny być tam opony o gładszym bieżniku.
Mechanika.
Zawieszenie jest dobre, nie tak jak w GSie ale jest OK. Pełna regulacja która działa i robi dużą różnicę. Motocykl który waży 240 kg ogarnia w pełni. Co do pojawiających się uwag o dużej wadze motocykla mam pewne porównanie z DL 650 2007 którego byłem użytkownikiem i powiem że mój DL po założeniu osprzętu dostępnego w Zontesie seryjnie ważył podobnie. Natomiast odczucia przy wolnym manewrowaniu, przepychaniu, podpieraniu itp. są absolutnie na plus dla Zontesa. Zakręty pokonuje neutralnie, na niemieckiej autostradzie tak do 170km/h jest bardzo stabilnie, więcej nie jechałem.
Hamulce jak dla mnie na wysokim poziomie. Mają swoją specyfikę której mogą nie polubić użytkownicy motocykli sportowych lubiący pewną responsywność i zdecydowane działanie. Tutaj na początku jest dość miękko potem skuteczność rośnie. Ja obsługuję dźwignię jednym palcem, nawet z pełnymi kuframi na pokładzie. Tylny, jest ok, ABS nie daje w kość. Kontroli trakcji nie mam jak porównać bo to pierwszy mój motocykl który ją ma.
Silnik to chyba najmocniejszy punkt tego motocykla, jest elastyczny, ciągnie już z dołu i nieźle brzmi. Trzeba jednak pamiętać o krzywej momentu bo max jest przy 7,5 tyś. Quick shifter tylko w górę, jego działanie określił bym jako szorstkie o odstające od konkurencji. Natomiast całość psuje nieco grzechot na wolnych obrotach. Naciśniecie sprzęgła całkowicie to ucisza ale jest to nieprzyjemne. Nie wiem też czy to sprawa antyhoppingu bo grzechot dochodzi z przeciwnej strony. Można mieć również uwag do zużycia paliwa, u mnie z całego tripu wyszło około 6.5l/100km, kumplowi w GSie 5,5l. Osobiście uważam że dla mniejszego koła, tylna zębatka powinna być trochę mniejsza(co ciekawe zontes na swojej stronie taką ma i poleca). Z doświadczenia wyszło mi że jak trzymam obroty silnika tak do 5tyś to spalanie oscyluje wokół 5l, prędkość to około 110km/h a to trochę za mało na przeloty. Chyba ostatnią negatywną sprawą są interwały serwisowe które wypadają co 5 tyś.km i to z dwóch powodów. Pierwszy to konieczność uwzględniania ich wykonania podczas planowania podróży, druga sprawa to ich cena ( mnie pierwszy przegląd kosztuje 700 zł). Każdy może sobie policzyć ile to kosztuje i jak jest upierdliwe. Całe szczęście że gwarancja to tylko 20tyś.km. lub 2 lata. To taki troszkę sarkazm bo w BMW jest to 5 lat bez limitu kilometrów.
Tak na koniec należy się zastanowić czy sama marka jako produkt jest właściwie obsługiwana w naszym kraju. Ja mam bardzo przykre doświadczenia ze sprzedawcami którzy nie widzieli co sprzedają. Osoba wydająca mi motocykl nie potrafiła odpowiedzieć na najprostsze pytania. Poddając się serwisant oświadczył że nie miał czasu przeczytać instrukcji obsługi. Z punktu sprzedaży, bo salonem tego nie nazwę, wypuszczono mnie z taką ilości paliwa że nie dojechałem do najbliższej stacji. Nie ciekawie też wygląda sprawa braku języka polskiego w menu motocykla jak i tłumaczenia instrukcji serwisowej. Tu jako ciekawostkę podam że w poprzedniej jej wersji na drugim przeglądzie jako czynność do wykonania wskazano przegląd świec zapłonowych. Użytkownicy się wściekli bo świece są irydowe (bardzo drogie), po aktualizacji okazało się że jedyną czynnością jest ich wymiana ale co 20tyś. Pomyślcie ilu użytkowników zapłaciło za wyciągniecie świec podczas drugiego przeglądu.
Teraz odpowiem na pytanie czy kupił by go jeszcze raz? Absolutnie tak, bo w tej cenie nie znalazłem nic lepszego. Konkurencja (nie chińska) w takiej konfiguracji zaczyna się od 70tyś.Proszę jednak abyście wzięli pod uwagę fakt że ja potrafię sam sobie wszystkie czynności diagnostyczne, serwisowe jak i naprawy wykonać we własnym zakresie.
http://www.forum.vstromclub.pl/topic7467.html
Litr jest jak Media Markt-nie dla idiotow.