CBF600S podciśnienia i synchronizacja

Tu omawiamy ogólne zagadnienia techniczne, niezwiązane stricte z danym modelem motocykla
Regulamin działu Tu nie spamujemy, trzymamy się tematów czysto warsztatowych.
Spam będzie usuwany.

CBF600S podciśnienia i synchronizacja

Postprzez mildot » Pn cze 16, 2025 8:34 am

Czołem Panowie,

Moje pierwsze moto kupiłem i robię rozpoznanie stanu technicznego.
Coś tam od zawsze w silnikach grzebię więc jakieś podstawy mam. ;)

Do tej pory nie robiłem jednak w motocyklach i potrzebuje Waszej porady.

Kupiłem do synchronizacji gaźników przyrząd z Allegro - cztery manometry z wężykami. Taki standardowy, najpopularniejszy z około 230zl w niebieskiej walizce.

Gaźniki udało sie łatwo zsynchronizować- sa równe teraz. Jednak niepokoi mnie, że przy obrotach jak w instrukcji (1300RPM) manometry wskazują tylko 18cmHg próżni. To bardzo mała wartość chyba?

Powinno być tak z 50+-10cmHg?

Serwisówka nic nie mówi o wartości bezwzględnej. Wskazuje tylko maks różnice pomiędzy gaźnikami.

Pomóżcie proszę i napiszcie jakie u Was są wartości podciśnienia?

Nie wiem czy ten przyrząd jest kiepski/źle skalibrowany czy tak ma być czy mam naprawiać silnik?

Próbowałem na dwóch zestawach gaźników. W obydwu przypadkach było tak samo 18mmHg. Obydwa sa co prawda przed regeneracja... ale zbieżność pomiarów az taka by nie była gdyby oba były uszkodzone...

Z góry dzięki za przczytanie, rady i pomoc!

Pozdrawiam!
mildot
Nowicjusz

Imię: Jarosław
Motocykl: CBF 600S
W siodle: <100 kkm

Re: CBF600S podciśnienia i synchronizacja

Postprzez marwis » Cz cze 19, 2025 8:52 pm

Specem tu nie jestem ale skoro katalog nie wyznacza tu zakresu podciśnienia to pewnie nie jest to jakiś wyznacznik. ew mogły by być króćce nieszczelne.
Sprawdzałeś ciśnienia sprężania? Ten pomiar już coś może powiedzieć o kondycji silnika.
marwis
Użytkownik

Imię: Mariusz
Motocykl: CBF600SA 08
W siodle: <100 kkm

Powrót do Warsztat